Добре дошли / Добродошли

О нама

Национални савет бугарске националне мањине је највише представничко тело Бугара у Републици Србији. Национални савет представља националну мањину у области образовања, културе, обавештавања на језику националне мањине и службене употребе језика и писма, учествује у процесу одлучивања или одлучује о питањима из тих области и оснива установе, привредна друштва, и друге организације.

Национални савет бугарске националне  мањине у Србији први пут је изабран на електорским изборима 19. децембра 2003. године у Нишу, по Закону о заштити права и слобода националних мањина. Први сазив савета бројао је 21 члана и имао је 4 одбора (образовање, културу, информисање и службену употребу језика).

Због недостатака у законској регулативи, која се тиче избора и надлежности националних савета мањина 2009. године усвојен је нови Закон о националним саветима националних мањина. Сагласно том закону марта 2010. год. Министарство за људска и мањинска права расписало је изборе за нове сазиве националних савета националних мањина, за јун 2010.године.

На тим изборима изабран је други сазив Националног савета бугарске мањине, који је имао 23 члана, У посебном бирачком списку бугарске мањине је уписано преко 11 000 грађана, а на изборе је изашло 66% (просек излазности мањина је био 54,5%). Национални савет у том сазиву је имао Извршни oдбор од 7 члана и  шест одбора, који стручно покривају све области рада и деловања савета.

Tрећи по реду сазив Националног савета бугарске националне мањине изабран је на непосредним изборима који су одржани 26. октобра 2014. године. У изборној трци су учествовале четири листе за 19 места у савету, за које је могло да гласа 14.908 гласача који су уписани у Посебан бирачки списак. Листа Владимира Захаријева из Босилеграда освојила је 10 од 19 мандата, Владимир Захаријев изабран је за председника Националног савета. Овај сазив савета је званично конституисан 27. марта 2014. године. Извршни одбор савета има седам члана, савет има и четири одбора ( Одбор за образовање, Одбор за културу, Одбор за информисање и Одбор за службену употребу језика).

Садашњи сазив Националног савета, изабран је на непосредним изборима 4. новембра 2018. године. Листа Владимира Захаријева из Босилеграда освојила је 17 од 19 мандата.  За председника савета изабран је Стефан Стојков из Босилеграда, за потпредседнике изабрани су Славица Васов из Димитровграда и Страшко Апостолов из Босилеграда. Председник Извршног одбора савета је др Ангел Јосифов из Димитровграда. Савет у овом сазиву има четири одбора.

Top